Fair Trade - Imps&Elfs

Imps & Elfs werkt samen met "MADE-BY". MADE-BY is een onafhankelijk consumenten label met als missie: duurzame kleding gemeengoed maken. Om deze missie uit te kunnen voeren werkt MADE-BY samen met modemerken, leveranciers en maatschappelijke organisaties, en stimuleert en faciliteert het verbeteringsproces in de kledingindustrie. MADE-BY helpt modemerken en -retailers bij het transparant maken van de productieketen en bij het stap voor stap verbeteren van de sociale, economische en ecologische omstandigheden in de keten. Met andere woorden, geen kinderarbeid, verbeterde sociale werkomstandigheden, en gebruik van organisch katoen (Bio-katoen) dat volgens IFOAM-normen is geteeld en gecertificeerd.

Traceerbaarheid: Het Track & Trace-systeem van MADE-BY maakt de productie van een kleding-stuk, van grondstof tot eindproduct, transparant en kan zo de gecertificeerde herkomst van kleren vaststellen. Uitgangspunt is dat een productieketen traceer-baar wordt gemaakt zodra verbeteractiviteiten in de productieketen van een merk zijn doorgevoerd. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met Historic Futures uit de UK en de Amerikaanse collega-organisatie Organic Exchange (OE werkt met vele bedrijven samen, waaronder Nike, Patagonia, H&M). Het Track & Trace-systeem wordt continue verbeterd met als doel marktleider te zijn en te blijven. Het systeem is een unicum in de modewereld. Aan dit systeem is de MADE-BY Track & Trace consumenten website gekoppeld. Middels de MADE-BY Track & Trace code in of aan het kledingstuk kan de consumenten op internet zien waar en door wie het kledingstuk geproduceerd is.

Meer over Made-By vindt je op hun website www.made-by.nl/
En wil je de herkomst van een gekocht product checken, kan je dat op de volgende link: www.made-by.nl/tt/ttstart.php?lg=nl

Made-By geeft jaarlijks een score aan de bedrijven waarvoor ze "controleren". Hier zijn de scores van Imps&Elfs :

Milieuomstandigheden: Wat betreft het gebruik van organic cotton scoort Imps&Elfs ook dit jaar maar liefst 88% over hun totale katoenen collectie. Door al ruim drie opeenvolgende jaren veel aandacht te geven aan het gebruik van biologisch katoen in hun collectie, is deze milieuvriendelijke oplossing standaard geworden in de bedrijfsvoering van Imps&Elfs. Dit heeft er zeker toe bijgedragen dat het merk er dit jaar ook in geslaagd is om al direct de nieuwe denims collectie deels met biokatoen te produceren. Naast het werken met biologisch katoen werkt Imps&Elfs samen met hun belangrijkste leverancier in India aan een uitgebreid programma om ook de verwerking van deze biologische katoen zo milieuvriendelijk te laten verlopen door energie- en waterbesparingen en met de aanvraag van het label EU Ecolabel Textiles; milieustandaard voor de productieprocessen zoals wassen, verven en finishen.

Sociale omstandigheden: Imps&Elfs heeft afgelopen jaren al laten zien dat het produceren onder de juiste arbeidsomstandigheden belangrijk vindt. Ook in 2007 laat Imps&Elfs een mooie constante score zien met een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar in de twee hoogste klassen.
Tevens heeft Imps&Elfs in 2007 haar collectie verrijkt met denim artikelen waarvoor de gewerkt wordt met een aantal nieuwe leveranciers in Turkije. Deze leveranciers zijn nog niet sociaal gecertificeerd waardoor ook het percentage voor ‘niet-gecertificeerde leveranciers’ iets is toegenomen.

 

Het volledige jaarrapport kan je hier downloaden : pdf